Historie

 

Historie Jazz Club Apeldoorn - tjc

In 1970 wilden enkele jazzenthousiasten, afkomstig uit Breda, ook in Apeldoorn luisteren naar hun favoriete muziek.
Zij misten echter een plek waar ze gezellig uit konden gaan, luisterend naar orkesten die deze muziek op het programma hadden staan. Het begin was niet zo succesvol, de belangstelling minimaal. Natuurlijk werd er in Apeldoorn in die tijd al van goede jazzmuziek genoten. Echter, de sessies vonden meestal plaats bij de jazzliefhebbers thuis en in het voormalige Bosbad restaurant

De doorbraak kwam echter op 16 augustus 1975 door het optreden van de RIVERBOAT JAZZBAND in een zaal achter het Jachthuis in Hoog-Soeren.Na het concert rechtvaardigde de aanwezigheid van 70 enthousiaste aspirant leden de oprichting van een echte jazzclub voor Apeldoorn en directe omgeving. Op 19 september 1975 vond de oprichtingsvergadering plaats in " Kunst en Genot ", tevens de eerste thuisbasis van de club. Tijdens de oprichtingsvergadering brachten ca. 15 leden hun instrument mee en begonnen enthousiast te musiceren, het begin van een eigen huisorkest! In het eerste jaar groeide de vereniging naar 130 leden.

" Kunst en Genot " viel onder de slopershamer en de jazzclub verhuisde naar "de Hof van Gelre" in de Hoofdstraat. Maar stadsvernieuwing was de oorzaak dat opnieuw naar een andere locatie diende te worden gezocht. Deze werd gevonden in " Brasserie de Manege " aan de Jachtlaan waar de club tot 9 maart 2020 steeds maandelijks op zondagmiddag haar gezellige jazzsessies organiseerde met afwisselende stijlen en hoge kwaliteit jazzmuziek, verzorgd door gerenommeerde bands uit binnen- en buitenland. Helaas is de Manege, wat meer dan 12 jaar ons honk is geweest, in de nacht van 8 op 9 maart 2020 totaal door brand verwoest. Onmiddelijk zijn we op zoek gegaan naar een alternatief voor onze jazz dagen en waarschijnlijk zal dit het "Dorpshuis Ugchelen" worden in de wijk Ugchelen in Apeldoorn. De club telt begin 2022 zo'n 110 leden en het streven is dit jaar weer meer jazz liefhebbers te kunnen verwelkomen binnen onze fijne club. Met jazzbands van kwalitatief hoog gehalte in onze nieuwe jazzlocatie “Dorpshuis Ugchelen"  aan de Bogaardslaan 81 hopen we daarin te slagen. 

De Triangle Jazz Club , op de Website te vinden onder www.jazzclubapeldoorn.nl , was ook zeer intensief betrokken bij de organisatie van het destijds zo bekende internationale festival "Jazz in the Woods".

Op 1 januari 2023 is Jazz Club Apeldoorn opgeheven.

  • Hits: 3159

Related Articles